Öncesinde, Sırasında, Sonrasında: Su Baskınında Yapılması Gerekenler
Pronet
12.05.2024
Öncesinde, Sırasında, Sonrasında: Su Baskınında Yapılması Gerekenler
Su baskını, sadece sel riski barındıran bölgelerde değil, her yerde karşılaşılabilecek bir risktir. Basınç sonucu çamaşır makinesi borusunun yerinden çıkması, yağmur oluklarının tıkanması, bina drenajında hata olması gibi öngörülemeyen durumlar su baskınına neden olabilir. Eşyalara zarar veren ve binada kapsamlı bir onarımı gerektiren su baskınına karşı önlem alarak can ve mal güvenliği emniyete alınabilir.
Su Baskınına Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
Tesisatın ya da yapının eskimesine, rutin kontrol gerektiren alanların ihmal edilmesine bağlı olarak su baskını riski artabilir. Binanızda kötü bir sürprizle karşılaşmamak için tamir edilmesi gereken yerleri rutin olarak kontrol edebilirsiniz. Ev ya da iş yerlerinde su baskını ile karşılaşmamak için dikkat edebileceğiniz diğer konular şunlardır:
- Özellikle çatı katı ve bodrumdaki boruları düzenli aralıklarla kontrol etmenizde fayda vardır. Borularda eğilme, oynama, paslanma ya da su damlacığı gördüğünüz zaman tamirat yaptırarak tesisat sızıntısı kaynaklı su baskınının önüne geçebilirsiniz.
- Bina temelinde zamanla çatlaklar oluşabilir. Bina yanındaki kaldırım gibi alanları kontrol ederek çatlak tespiti yapabilirsiniz. Çatlakları zamanında doldurmanız, suyun zamanla bina temeline girmesine engel olur.
- Sıhhı tesisatta yaşanan sorunlar da su baskınının sebeplerinden biridir.
Klozete, tuvalet kağıdı gibi suda çözündüğü belirtilen maddeleri dahi atmamaya ve lavaboya sıvı yağ dökmemeye dikkat edebilirsiniz.
- Sonbahar gibi yağışın artmaya başladığı dönemlerde çatıdaki olukları temizletebilirsiniz. Çatıda biriken çamur, yaprak, taş gibi birikintiler olukların dolmasına ve suyun temele doğru akıp göllenmesine sebep olabilir.
- Ev temizliği yapılırken yerinden oynatılan bulaşık ve çamaşır makinesi ile buzdolabı gibi elektronik eşyaların hortumlarının yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol edebilirsiniz. İş yerlerinde ise klima bakımlarını düzenli olarak yaptırabilirsiniz.
- Binanızın duvar, pencere ve kapılarında çatlak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Yaptıracağınız küçük bir tamirat, hızlı yağışlarda binanızda su baskını olmasını engelleyebilir.
- Sokağınızda boru patlamasına bağlı bir taşkın olması ya da sel yaşanması durumunda suyun kanalizasyondan binaya girmemesi için bazı önlemler alabilirsiniz. Giderlere tahliye tapası ve geri yığılma valfi taktırabilirsiniz.
- Bahçenize ağaç dikerek hem yağışların yaklaşık %30’luk kısmının yere ulaşmadan buharlaşmasına yardım edebilir hem de köklerin suyu emmesi sayesinde yüzeyde su birikintisi riskini daha aza indirebilirsiniz.
- Olası bir su baskını durumunda hızlıca güvenliği sağlamak için elektrik panosu ile su ve doğal gaz tesisat vanalarının yerlerini bilmenizde fayda var.
Su baskınına karşı önlemler alınsa da öngörülemeyen bazı durumlarla karşılaşılabilir. Su baskınının hemen fark edilmesi ise olası zararların önüne geçebilir. Su baskını riskinin farkına varmak için ev veya iş yerlerinizde Pronet Su Baskını Alarmı kullanabilirsiniz. Ev alarm sistemi, olası su baskını durumunda alarm çalar ve Pronet Alarm Haber Alma Merkezi sizi ortalama 10 saniye içerisinde arar.
Su Baskını Anında Ne Yapmalı?
Evinizin kapısını açtığınızda su sesi duyup yerde göllenme olduğunu görünce hemen içeri girip müdahale etmek isteyebilirsiniz. Ancak öncelikle can güvenliğinden emin olmak için sakin kalarak evin elektriğini ve doğal gazını kesmelisiniz. Ardından su vanasını kapatabilirsiniz.
Su baskını sırasında ev ya da ofis içindeyseniz de elektrik çarpması riskine karşı yerden yüksek bir yere çıkabilirsiniz. Binayı terk edemediğiniz durumda ise kendinizi elektrik kaynaklarından uzak bir yerde emniyete alarak telefonla yardım isteyebilirsiniz. Varsa evcil hayvanınızı yanınıza alabilirsiniz.
Özellikle sıhhi tesisatta meydana gelen sorunlar sonucu yaşanan taşkınlarda su içerisinde bakteri ve mikrop gibi hastalığa neden olan maddeler bulunacağını aklınızda bulundurabilirsiniz. Binayı terk edeceğiniz zaman uzun plastik çizmeler giyerek kirli su ile temas etmekten kaçınabilirsiniz.
Su Baskını Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Su baskınının çapına bağlı olarak mülkünüzde bazı hasarlarla karşılaşabilirsiniz. Sigorta için eksper raporu alma, fotoğraf çekme gibi bir zorunluluğunuz yoksa hasar tespitini sonraya bırakabilirsiniz. Küflenme olmaması için öncelikle suyu tamamen tahliye edebilirsiniz.
Suyu tahliye ettikten sonra ise borularda yamulma, bağlantı noktalarından ayrılma gibi hasarların bulunup bulunmadığını inceleyebilirsiniz. Tekrar su baskını yaşamamak için de binayı tekrar kullanmaya başlamadan önce gerekli tamiratları yaptırabilirsiniz.
Su baskını temiz musluk suyundan kaynaklanmış olsa bile evde bulunan böcek ilacı, deterjan gibi kimyasallar evinize yayılmış olabilir. Sağlığınızı korumak için temizlik yaparken eldiven ve çizme giyebilirsiniz. Sel sonucu su baskını olduysa da temiz olduğuna dair yetkili kişilerce bir açıklama olmadan musluktan akan suyu kullanmayın.
Su baskını sonrası 24 ila 48 saat içinde küflenme olabilir. Sağlığı tehdit eden küf riskine karşı ıslanan eşyaları balkon gibi açık bir alanda kurumaya bırakabilirsiniz. Nem kalmaması için odaları çok yüksek ya da düşük ısılarda tutmamaya dikkat edebilirsiniz. Ayrıca süpürgelikleri sökerek suyun birikmesi ve küflenmenin devam etmesi riskinin önüne geçebilirsiniz. Binayı da uzun süre havalandırabilirsiniz.
Son olarak binanın hasar görmesi muhtemel olan yer döşemesinin ve duvarlarının tadilat ihtiyacını değerlendirebilirsiniz. Ancak bu onarımların yapılması için yapının tamamen kurumasını bekleyebilirsiniz. Bir süre ev ya da ofisinizi kullanamasanız da sağlamlığından emin olduğunuz bir binaya adım atmanız önemlidir.
Su baskını, çocuk ya da evcil hayvan bulunan evlerde can güvenliğini riske atabilir. Binada kimsenin olmadığı durumlarda ise eşyalara ciddi hasarlar verebilir. Su baskını anında ve sonrasında yapılacakları bilmek zararı en aza indirebilir. Bu durumu yaşama ihtimalini en aza düşürmek için de su baskını alarm sistemlerinden faydalanılabilir.