Kış Aylarında Dikkat Edilmesi Gereken Güvenlik Önlemleri
Pronet
12.05.2024
Kış Aylarında Dikkat Edilmesi Gereken Güvenlik Önlemleri
Yaz mevsimi ile birlikte gelen hareketlilik hali hiç bitmeyecekmiş gibi hissedilir. Ancak sonbaharla başlayan yumuşak bir geçişin ardından kendimizi kış aylarında buluveririz. Yaz neşesi, tatil temposu derken evlerimizi kışa hazırlamak pek de aklımıza gelmez. Ancak yazın sahip olduğumuz huzurun devam etmesi için kış mevsimine özel güvenlik risklerine karşı tedbir almakta fayda vardır.
Kışın havaların erken kararması maalesef hırsızlar için avantajlı bir durumdur. Hava karardığı halde henüz işten eve dönmeyen kişilerin evlerine girmek hırsızlar için daha kolaydır. Ayrıca kışın en büyük keyiflerinden olan şömine veya soba da karbonmonoksit zehirlenmesi gibi ciddi bir riski barındırır. Değişen hava durumlarına uyum sağlamak için de gerek ev içi gerekse de bahçede bazı kış önlemlerinin alınması gerekebilir. Peki, kış mevsiminde alınacak tedbirler nelerdir?
Çatı Bakımınızı Yaptırın
Henüz sonbahar yağmurları başlamadan önce çatı bakımınızı yaptırarak olası bir su baskını sorununun önüne geçebilirsiniz. Bir önceki yıl çatı kaynaklı herhangi bir sorun yaşamamış olsanız bile periyodik olarak bakım yaptırmanızda fayda vardır. İlkbaharla birlikte kuşlar çatıdaki su oluklarına yuva yapıp su tahliyesini engellemiş olabilirler.
Ayrıca sıcağın etkisi ile kiremitlerde ya da kiremit altında yer alan izolasyon malzemelerinde de bozulma başlayabilir. Tüm bu sorunlar ev içerisine su sızıntısı olmasına neden olabilir. Duvarlardan aşağı su akması sonucu oluşan küf sorunu ile uğraşmamak için havalar soğumadan önce çatı bakımı yaptırabilirsiniz.
Bacanızı Temizletin
Eğer binanızda baca varsa ya da şömine kullanıyorsanız kurum oluşmasına karşı baca temizliği yaptırabilirsiniz. Baca içerisinde biriken kurum, hava giriş çıkışının azalmasına neden olur. Hava akımının azalmasıyla fosil yakıtlar yeterince yanmayıp karbonmonoksit gazı açığa çıkmasına neden olabilir. Zehirlenmeye neden olan karbonmonoksit gazı, dumanın aksine renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için fark edilmesi oldukça güçtür.
Evinizi kış boyu düzenli olarak havalandırmaya, menfez gibi temiz hava girişine imkan sağlayan bölümleri kapatmamaya dikkat edebilirsiniz. Ayrıca gaz kaçağı riskinin kontrol edilmesi için de kombi bakımınızı yetkili bir servise yaptırabilirsiniz.
Evinizde soba ya da şömine varsa karbonmonoksit zehirlenmesi riskine karşı gaz kaçağı alarmı kullanabilirsiniz. Pronet Gaz Kaçağı Alarmı, sahip olduğu gaz dedektörleri ile karbonmonoksit, doğal gaz ve LPG kaçaklarını tespit eder. Alarm sistemi hem siren çalarak sizi uyandırır hem de Pronet Alarm Haber Alma Merkezine sinyal gönderir. Pronet Alarm Haber Alma Merkezi ise ortalama 10 saniye içerisinde sizinle iletişime geçerek ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlar. Böylece kışın gaz sızıntılarına karşı güvende olursunuz.
Özellikle yatak odası gibi zehirlenme riskinin yüksek olduğu yerler hakkında bilgi edinerek alarm sistemi yerleşimine karar vermek için “Evde Karbonmonoksit Dedektörlerini Konumlandırmak İçin Uygun Alanlar” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Donmaya Karşı Önlemler Alın
Kışın hava sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesi ihtimaline karşı ev içi ve çevresinde bazı güvenlik önlemleri alabilirsiniz. Oluklardan su sızıp apartman girişinde donma yapmaması için oluklarda çatlak olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz.
Boru içerisinde kalan sular soğuk havalarda genleşip borunun patlamasına neden olabilir. Kışın tatil yapacağınız zaman önlem olarak tanıdığınız birinden evinizdeki muslukları açıp kapatmasını isteyebilirsiniz. Böylece su, borularda durağan halde kalmayacak ve patlama riski de azalacaktır.
Sadece kışın soğuk günlerinde değil, evde olmadığınız her zaman su baskını riski mevcuttur. Çamaşır borusunun yerinden oynaması ya da ani bir yağışın -varsa- bodrum katınıza dolması sonucu eviniz zarar görebilir. Su baskını riskini en aza indirmek için ise Pronet Su Baskını Alarmı kullanabilirsiniz. Böyle bir durumda Su Baskını Alarmı çalarken Pronet Alarm Haber Alma Merkezi yetkilileri de ortalama 10 saniye içerisinde sizinle iletişime geçer. Su baskını riskinden kısa sürede haberdar olmanız, erken müdahaleye de imkan tanır.
Hırsızlığa Karşı Kış Tedbirleri Alın
Gündüz evden ayrılırken stor perdeler genellikle açık bırakılır. Güneşliklerin açık bırakılması yazın sorun olmasa da kış mevsiminde bazı güvenlik riskleri doğurabilir. Kışın hava erken karardığı için evin içi dışarıdan görülebilir ve evde kimse olmadığı anlaşılabilir. Evden çıkarken stor perdelerinizi kapatabilirsiniz. Evinizin özellikle yola bakan tarafında bulunan odalarda zaman ayarlı priz kullanarak akşam karanlık olduğunda evde ışık yanmasını sağlayabilirsiniz. Evde birilerinin olduğu izleniminin olması hırsızlar için caydırıcıdır.
Evde olmadığınız zamanlar çocuğunuz ya da evcil hayvanınızla birisinin ilgilenmesi gerekiyorsa anahtarınızı paspas altı gibi kolay ulaşılabilir yerlere bırakmamaya dikkat edebilirsiniz. Eve giriş çıkışların kontrolünüzde olması için de Pronet Plus güvenlik sisteminin özelliklerinden biri olan Akıllı Kilit’ ten faydalanabilirsiniz.
Akıllı kilit sayesinde evinize girecek kişilere anahtar vermenize gerek kalmaz. Cep telefonunuzdan vereceğiniz komutla kapınızı açıp kapatabilirsiniz. Böylece kapıyı kilitlemeyi unuttuğunuzda bile eve geri dönmenize gerek kalmaz.
Kış akşamlarının uzun olması sosyal hayatın da akşam saatlerinde sürmesi anlamına gelir. Evden ayrılırken havalandırma amacıyla da olsa açtığınız pencereleri kapatmaya özen gösterebilirsiniz. Aklınızın evinizde kalmaması için de güvenlik kamera sistemleri kullanabilirsiniz. Evinizi 7/24 kontrol edebilmenize imkan veren bir güvenlik kamera sistemi seçimini yapabilmek için “Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.