Güneş Enerjisi Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
Pronet
12.05.2024
Güneş Enerjisi Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
Günümüzde nüfusun hızlı bir şekilde artış göstermesi, yoğun miktarda enerji tüketimini de beraberinde getirmiştir. Artan bu enerji tüketimini giderebilmek için yapılan çabalar, bazen sorun teşkil edebilir. Çevreye karşı zararlı olabilen enerji kaynakları kullanıldığında dünya ve gelecek nesiller için tehlike söz konusudur. Bu tehlikeyi azaltabilmek için çeşitli çalışmalar yapılır.
Temiz kaynak arayışı sürdürülebilir bir dünya için önem arz eder. Bu doğrultuda **güneş enerjisinin avantajları **oldukça fazladır. Gün geçtikçe daha çok gelişim gösteren güneş enerjisi sistemleri yalnızca çevreye değil sizin yaşamınızda da büyük avantajlara sahiptir. Sizlere güneş enerjisi sistemlerinin ne olduğundan, kullanım alanlarından ve sağlamış olduğu avantajlardan bahsettik.
Güneş Enerjisi Sistemleri Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Canlıların yaşayabilmesi için güneşin varlığı büyük bir önem taşır. Artan enerji tüketimini giderebilmek ve gelecek nesillere üzerinde yaşanılması mümkün bir dünya bırakabilmek için **“Güneş enerjisi ile neler yapılabilir?” **araştırmalarının sayısı her geçen gün artmakta.
Evlerin çatısı, endüstriyel alanlara ve daha pek çok alana kurulabilen paneller sayesinde yeryüzüne ulaşan bu ısı soğurulur. Bu panellerin sahip olduğu teknik donanım sayesinde ısı veya elektrik enerjisine dönüştürme işlemi gerçekleştirilir. İki farklı şekilde kullanılabilen **güneş enerji sistemleri maliyeti **düşünüldüğünde bütçeniz için de oldukça faydalı olur. Şebekeye bağlı ya da şebekeden ayrı olarak kurulabilen bu sistemler, dengeli bir şekilde elektrik ve ısı üretimi sağlamanıza yardımcı olur.
Şebekeye bağlı olarak kurulan sistemler güneşten gelen ısıyı depolama özelliğine sahip değildir. Bu sistemler anlık bir kullanım sağlar ve üretilen enerjinin yeterli gelmediği durumda şebekeden destek alır. Şebekeye bağlı olmayan** güneş enerji sistemleri ile elektrik üretimi** ise tamamen depolama yöntemiyle gerçekleşir.
Güneşten gelen ısı, sistem tarafından depolanarak sonrasında güneş enerjisi su ısıtma veya elektrik enerjisine dönüştürülebilir.
Yalnızca ev veya endüstriyel alanda kullanılmayan bu sistemler, kol saatlerinden hesap makinelerine ve arabalara kadar oldukça yaygın alanlarda kullanılabilir. Bu yönüyle en pratik ve çevreye en faydalı yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olma özelliği taşır.
Güneş Enerjisi Sistemlerinin Çevreye Faydaları
“Güneş enerjisi ne işe yarar?” araştırması yapıldığında güneşten gelen ısının çok daha faydalı bir şekilde kullanılabileceği fark edilir. Bunun üzerine yapılan teknik geliştirmeler sonucunda kurulan sistemler sayesinde** güneş enerjisi bahçe aydınlatma**, ısı ve elektrik üretimi gibi alanlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Güneş enerjisi avantajları başında çevre dostu olması gelir. Yenilenemeyen enerji kaynakları, Dünya üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Sera gazı salınımı ve daha pek çok dezavantaj bu enerji kaynakları nedeniyle görülebilir. Güneş’ten gelen enerji, tamamen doğal ve zararsızdır. Çevre üzerinde herhangi bir zararı bulunmaz. Doğadan gelen enerji, gelişmiş teknolojiler sayesinde yine doğa için kullanılır. Zararlı gazlarla üretilmediği için Güneş enerjisinin çevreye faydaları oldukça fazladır. Çevrenin kirlenmesini önler ve tükenmediği için gelecek nesillere kolay bir şekilde aktarılabilir. Temiz enerji kaynağı olması ve tükenmemesi sayesinde hem evlerde hem endüstriyel alanda tercih edilir.
Yenilenemeyen kaynaklar bir ham maddeye bağlıdır. Büyük bir maliyetle hammadde çıkarılırken çevreye de büyük zararlar verilir. Kullanım sırasında ise sera gazı gibi pek çok zararlı gaz doğaya salınır. Oysaki güneş enerjisi doğaya zararı dokunan hiçbir ham maddeye bağlı değildir. Bu maddeye ulaşabilmeniz için yüksek maliyet ayırmanıza gerek yoktur. Kullanım sürecinde çevreye saldığı zararlı hiçbir madde bulunmaz.
Güneş enerjisi faydaları dediğimizde aklımıza gelen bir diğer konu ise bütçenize sağladığı avantaj olabilir. Doğadan elde edilen bir enerji kaynağı olması sebebiyle fatura derdiniz bulunmaz. Yalnızca güneşten gelen ısıyı enerjiye dönüştürmeye yarayan panellerin kurulumu sırasında belirli bir bütçe ayırmanız gerekir. Bunun haricinde doğal enerjiyi kullandığınız için fatura masrafınız kalkar ve verimli bir enerji tüketimi elde edersiniz.
Doğadan gelen saf enerjiyi kullandığınız için diğer enerji kaynaklarına olan bağımlılığınız da ortadan kalkar. Su ısıtma, elektrik üretimi ve diğer amaçlarla kullanılabilen bu enerji, yenilenmesi mümkün olmayan doğal gaz, petrol ve kömür gibi kaynaklara olan bağımlılığı azaltır. Aynı zamanda gelişime müsait bir enerji sistemi olması sayesinde uzun yıllar verimli bir şekilde kullanımınıza sunulur.
Dışa bağımlı olan yenilenemeyen enerji kaynakları, ekonomik sıkıntılar nedeniyle sizleri etkileyebilir. Ancak güneş enerjisi, Dünya’nın her yerinde üretilebilir ve dışa bağımlı değildir. Bu yönüyle ekonomik açıdan yaşanan olumsuz gelişmeler sizin için büyük dezavantajlar doğurmamış olur. Sınırsız bir kaynak olması, onu değerli kılan bir diğer en büyük avantajdır.
Güneş Enerji Sistemleri ile Elektrik Üretimi ve Su Isıtma
Güneş enerjisi sistemlerinin kullanıldığı ilk alan elektrik üretimidir. Daha az maliyetle ve çevre dostu bir şekilde **güneş enerjisi sistemleri ile elektrik üretimi **sağlanır. Bunun için ilk olarak gerekli teknik donanımın sağlanmış olması gerekir. Evinize ya da endüstriyel alanda yetecek miktarda güneş panelinin kurulmasının ardından bu panellerdeki fotovoltaik piller (güneş pilleri) güneşten gelen mevcut ısıyı elektrik enerjisine dönüştürmeye başlar. Güneş panellerinin yapısına bağlı olarak üretilmiş enerjiden alınan verim değişebilir. Özellikle yüksek faturalarla karşı karşıya kalmak zorunda olan endüstri alanlarında bu elektrik enerjisi büyük bir rahatlık sağlar. Endüstriyel güneş enerjisi sistemleri için daha çok güç üretebilmek amacıyla daha fazla fotovoltaik pil (güneş pilleri) tercih edilebilir.
Güneşten gelen ısıyı enerjiye dönüştürebilen bu sistemler yalnızca elektrik üretiminde kullanılmaz. Güneş enerjisi sistemleri su ısıtma konusunda da oldukça başarılıdır. Bu sistemler genellikle evlerde yaygın bir şekilde kullanılır. Evlerin çatısına ve güneşi en çok alan bölüme konulan bu paneller sayesinde güneşten gelen ısı emilir. Ardından bağlı olduğu su tanklarına aktarılır ve bu tanklardaki su ısıtılır. Güneş enerjisi sistemleri ev tipi olarak kurulduğu için alınan verim endüstriyel alandakine göre daha düşük olsa da bir hane için yeterlidir.
Güneş enerjisi, bazı yüzme havuzlarında da kullanılır. Isınan su sistemde dolaştırılarak yeniden havuza pompalanır. Böylelikle daimi bir şekilde su ısıtma işlemi gerçekleştirilmiş olur. Aynı zamanda yollar, bahçe veya parklarda da ışıklandırmaların üzerine yerleştirilen paneller sayesinde ücretsiz ve sağlıklı enerji kullanılarak ışıklandırma işlemi gerçekleştirilebilir. Hem elektrik üretiminde hem su ısıtma işleminde güneşten gelen ısı, en verimli şekilde kullanılır. Güneş enerjisi sistemleri hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için Pronet Solar’a göz atabilirsiniz.