Güneş Enerji Sistemi Nasıl Çalışır, Avantajları Nelerdir?
Pronet
15.05.2024
Hızlı bir şekilde artan nüfus, yoğun miktarda enerji tüketimiyle karşı karşıya kalmaya neden olur. Artan nüfusun ihtiyaçlarını giderebilmek amacıyla enerji üretimini de artırmak gerekir. Ancak bu noktada dünyaya zararı olmayan ve devamlılığı sağlanabilen bir enerji kaynağı bulmak büyük bir önem taşır. Aksi takdirde devamlılığı sağlanamayan enerji kaynakları, gelecek nesillerin ve canlıların yaşamını riske atacak çevresel sorunları beraberinde getirir.
Doğal ve temiz bir enerji kaynağı olan güneş pek çok avantaja sahiptir. Tamamen doğadan sağlanan bir enerji sistemi kurularak verimli ve pratik bir çalışma prensibi gösterebilir. Güneş enerjisi paneli ile elektrik üretimi, aydınlatma ya da su ısıtma gibi pek çok işlem gerçekleştirilir. Sizler için güneş panellerinin ne olduğundan ve çalışma prensiplerinden bahsettik.
Güneş Paneli Nedir ve Güneş Paneli Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Doğadaki canlılar için avantaj sağlayan enerji kaynaklarını kullanmak çok daha avantajlıdır. Bunun sebebi sürdürülemeyen enerji kaynaklarından olan doğal gaz, petrol ya da kömürün bir gün tükenmesinin beklenen bir durum olmasıdır. Ayrıca bu tür sürdürülemeyen enerji kaynakları çok daha fazla maliyetle kullanılır. Kullanımı sırasında ise sera gazı salınımı gibi zararlı durumlar ortaya çıkar. Oysaki güneş enerjisi paneli tamamen sürdürülebilir ve doğal bir kaynaktan beslenir.
Paneller, evlerin ya da endüstriyel alanların en çok güneş alan kısımlarına yerleştirilirler. Üzerlerinde yer alan silikon hücreler yeryüzüne düşen güneş ışınlarının boşa gitmesini engeller. Direkt olarak güneşten gelen bu ışınları soğurma görevi üstlenirler. “Güneş paneli nedir?” sorusuna kısaca “Güneşten gelen doğal enerjiyi insanların yaşamını sürdürmesine yarayan ısı ve elektrik enerjisine çeviren alet.” olarak yanıt verilebilir.
Güneş panelinin üzerinde güneş pilleri yer alır. Paralel ya da seri olacak şekilde bağlanan paneller güneşten gelen fotonları toplar. Ardından bu fotonlarla taşınan enerjiyi akıma dönüştürür. Enerji üretme süreci, güneş ışınlarının DC (doğru akım) olarak depolanması ve daha sonra inverter’ler (dönüştürücü) aracılığıyla AC (alternatif akım)’ye dönüştürülmesi yoluyla gerçekleştirilir. Dolayısıyla diğer enerji kaynaklarına oranla daha faydalı ve az maliyetli olduğundan sıkça tercih edilir.
Tüm bunların yanı sıra bir evin elektrik ihtiyacını karşılayacak güneş paneli seçimini doğru yapabilmek önemlidir. Hemen her yerde görülebilen güneş panelleri, doğru seçilmediğinde yüksek bir verim sağlayamaz. Verimli bir şekilde enerjiyi kullanabilmek için güneş panellerinin gücünün değerlendirilmesi gerekir. Panellerin gücü, enerji verimini doğrudan etkiler. Bununla birlikte güneş panelinizi hangi firmadan satın aldığınız da önem taşır. Alanında tanınan ve doğru bir firmadan alınan güneş panelleri, sizin için daha güvenilir bir enerji üretimi sağlar.
Bunların yanı sıra güneş panellerini yerleştireceğiniz alanı iyi bir şekilde inceleyip seçmelisiniz. Ev için düşündüğünüz güneş panelleri, en çok ışık alan yere kurulmalıdır. Böylelikle çok daha verimli bir enerji üretimi sağlanabilir. Güneş panellerinin boyutu ve özellikleri de dikkatli bir şekilde incelenerek seçim yapılması gerekir. Bu unsurlara dikkat ederek en verimli şekilde yenilenebilir enerji kaynağı olan Güneş’ten faydalanabilirsiniz.
Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?
Güneş enerjisi doğaya herhangi bir zarar vermeyen enerji kaynağıdır. Bu sağlıklı enerji için en uygun güneş panelini bulmak büyük bir önem taşır. Panellerin kurulacağı alanı değerlendirmenin yanı sıra panel özelliklerini de dikkate almak gerekir. Güneş paneli çeşitleri iyice değerlendirilmeli ve en yüksek verimi sağlayacak panel seçilmelidir. İçerik özellikleri, sağladığı enerji verimi ve pek çok özellik bakımından paneller dört ana gruba ayrılabilir.
Monokristal paneller: Bu modellerin sağlamış olduğu verim, diğer çeşitlere oranla çok daha fazla olduğu için maliyeti yüksek olabilir. Güneş’ten gelen enerjiyi ihtiyacınızı karşılayacak şekilde elektrik enerjisine dönüştürme potansiyeli daha yüksektir. Yaklaşık olarak otuz yıllık ömrü olan bu paneller, sizi uzun bir süre elektrik faturası derdinden kurtarabilir. En yüksek dereceye ulaşmasını sağlayan silikonların yer aldığı panel, Güneş’ten gelen enerjiyi çok daha iyi bir şekilde soğurur. Böylelikle en yüksek verim sağlanır. Bir diğer en önemli özelliği ise diğer panellerin gösterdiği performanstan %20 daha fazla performans göstermesidir. Bu özellikleri dikkate alındığında bu modeller; daha çok endüstriyel, uydu, uzay ve ileri teknoloji alanlarında sıklıkla tercih edilir.
Polikristal paneller: Modelin yüzey kısmında yer alan silikonların saflık derecesi monokristal modellere oranla daha düşük seviyededir. Ev için güneş paneli arayışındaysanız fiyat ve performans açısından tercih edilebilir düzeydedir. Performansı monokristal güneş paneline oranla biraz daha düşük olsa da ihtiyacınız olan elektrik üretimini sunabilir. Aynı zamanda diğer panele oranla daha az masraflı olacağı için tercih edilir. Sağladığı verim ise %13 ile %16 arasında seyreder. Dönemsel olarak kullanılan yayla ve yazlık evlerde daha çok tercih edilir.
İnce film güneş panelleri: Pek fazla tercih edilmeyen modellerdir. Çok fazla yer kaplasa da sağladığı enerji seviyesi düşüktür. Elektrik üretme seviyesi istenilen seviyede olmadığı için verimsiz modeller arasında yer alır. Güneş paneli kurulumu; hava şartlarından etkilenmeyecek şekilde yapılması gerektiği için bu modeller, hava şartlarının olumsuzluklarından oldukça kolay bir şekilde etkilenebilir.
Esnek paneller: Diğer panellere oranla çok daha hafif ve esnek bir malzeme kullanılarak üretilmesiyle dikkat çeker. Ancak bu nedenle ev ve endüstriyel alanlar için tercih edilmez. Bunun yerine tekne, elektrikli bisiklet ve aydınlatma ihtiyacı alanlarında kullanılır. Yüzey kaplamayla elektrik üretimi yapılmasının hedeflendiği alanlarda esnek paneller çok daha rahat bir kullanım sunar. Ayrıca kamp yapmayı seviyorsanız hafif olması sayesinde rahatlıkla bu panelleri taşıyabilirsiniz.
Güneş Panellerinin Çalışma Prensibi
Güneş panellerinin kurulumu ve çalışma sistemi oldukça önemlidir. “Güneş paneli nasıl kurulur?” konusunda detaylı araştırmaların yapılması gerektiği söylenebilir. Çünkü dikkatle kurulmayan paneller sistemde hataya neden olabilir. Bu da panelden istediğiniz verimi alamamanıza neden olur. Panellerin kurulumu için panel, akü, şarj kontrol cihazı, bir çift MC4 konnektör ve birtakım solar kablo gerekir. Kurulacak alanın enerji ihtiyacı belirlendikten sonra en doğru cephe seçilerek paneller sabitlenir. Sonrasında şarj kontrol cihazı panele takılarak aküye bağlanır. Yapılan kablo işlemlerinde artı ve eksi kutuplara dikkat edilmelidir. Güneş paneli çalışma prensibi konusunda kurulum aşaması önemlidir.
“Güneş paneli nasıl çalışır?” sorusunun cevabında panellerin yüzeyinde yer alan fotovoltaik hücreler önem taşır. Güneşten gelen ışık, bu hücreler sayesinde emilir. Panele gelen ışık, akım üretir ve hücreler çalışmaya başlar. Panellerdeki silikonlar hareket eden elektronlar sayesinde kablolarda elektrik akımı başlar ve elektrik üretimi gerçekleşir. Bulunan bölgeye göre elde edilen enerji hesaplanır ve seri veya paralel sistem kurularak binaya bağlanır. Güneş panelleri hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için Pronet Solar’a göz atabilirsiniz.
Pronet
Pronet Alarm Sistemleri
Pronet, ev ve işyerleri için güvenlik çözümleri sunan, Türkiye'nin lider elektronik güvenlik firmasıdır.
Yayınlanma Tarihi: 21 Eylül 2023