Akıllı Termostat Sistemi ile Kombininizi Uzaktan Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Pronet
12.05.2024
Bu Yazıda
- Akıllı Termostat Nedir?
- Akıllı Termostatlar Nasıl Çalışır?
- Akıllı Termostat Nasıl Tasarruf Sağlar?
- Akıllı Termostatik Vana Kullanımının Faydaları Nelerdir?
- Akıllı Termostat Kombi Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Peki, evinizde kombi olmamasına rağmen akıllı termostat kullanabilir misiniz?
- Kombi Olmadan Termostat Kullanılabilir mi?
- Akıllı Termostat ile Kışın Ev Sıcaklığını Nasıl Ayarlamalıyız?
Akıllı Termostat Nedir?
Akıllı termostat, bir alandaki sıcaklığı otomatik olarak ayarlayan ve aynı zamanda enerji tasarrufu sağlayan bir cihazdır. Bu cihaz, sıcaklık sensörü ve istediğiniz sıcaklık veya soğutma programını ayarlamanıza izin veren bir kontrol panelinden oluşur. Akıllı termostatların çalışma disiplini ise oldukça basittir.
Akıllı Termostatlar Nasıl Çalışır?
Pronet akıllı termostat satın aldıktan sonra Pronet ekibi evinize gelir ve akıllı termostatı evinize kurar. Kurulum sürecinde termostat, Wi - Fi bağlantınızın yakınlarına bir duvara monte edilir. Ardından evinizdeki HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) sistemine kablolar yoluyla bağlanır. Böylece termostat; evdeki ısıtma, soğutma gibi sensörlerden bilgi alır ve ihtiyacınız olan ortam ısısını ayarlar. Gerektiğinde ise size sinyal yollar.
Termostatın derecesini de panel üzerinden, akıllı telefondaki Pronet uygulamasından veya bir web arayüzü aracılığıyla ayarlayabilirsiniz. Böylece evinizin ısısını uzaktan kontrol ederek ayarlayabilirsiniz.
Evinizin ısısını kolayca dengede tutabilmek için Pronet Akıllı Termostat kullanabilir, günlük yaşamınıza adapte edebilirsiniz. Böylece siz derecesini ayarlamasanız da eve giriş çıkışları kontrol ederek ve derece ayarlama geçmişini hesaba katarak yaptığı programlamayla siz eve gelmeden önce dereceyi yükseltir. Yani işe gidiş, işten dönüş veya çocuklarınızın eve gelişi gibi zamanlarda otomatik ısıtma sağlar.
Üstelik akıllı termostatların konforunuz dışında faturalarınıza da faydası bulunur. Yani akıllı termostatlar sayesinde doğal gaz tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Akıllı Termostat Nasıl Tasarruf Sağlar?
Akıllı termostat ile ısınma giderlerinde %40’a varan tasarruf sağlamanız mümkün. Çünkü ısıtma ve soğutma tercihlerinizi öğrenir, enerji verimliliğini optimize etmek için sıcaklığı otomatik olarak ayarlar. Böylece ani enerji dalgalanmaları engellenir ve ısı dengede tutulur, bu da enerji tasarrufunu beraberinde getirir.
Evden uzun süreliğine ayrılırken kombiyi açık unuttuğunuzda veya eve erken dönmekten vazgeçtiğinizde termostatın derecesini uzaktan akıllı telefonunuzla yükseltebilir veya düşürebilirsiniz. Bunların hepsi enerji tasarrufu yapmanıza olanak sağlar.
Ayrıca ısıtma veya soğutma sistemindeki havanın akışını kontrol etmek için kullanılan ve sıcaklığa duyarlı bir cihaz olan akıllı termostatik vana, konforunuzu artırır ve doğal gaz tüketimini azaltır. Bu konuyu ayrıntılı olarak ele almak gerekir.
Akıllı Termostatik Vana Kullanımının Faydaları Nelerdir?
Akıllı termostatik vana kullanmanın birçok artısı bulunur. Bu faydalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Akıllı termostatik vanayla odalarınızın sıcaklığını otomatik olarak düzenleyerek ısının sizin için konforlu olan aralıkta kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda da istenilen sıcaklığı korumak için gerekenden daha az enerji harcarsınız. Üstelik her odaya özel bir sıcaklık belirleyerek konforunuzu artırırsınız. Mesela bebeğinizin bulunduğu odanın sıcaklığını artırabilir, kullanmadığınız odaların sıcaklığını düşürebilirsiniz.
Merkezi ısıtma sistemlerine veya akıllı evlerdeki tüm kalorifer peteklerine entegre edilerek kullanılabilir. Radyatörlerin her birine ayrı bir termostat vana takılabilir.
Petekler için ayarladığınız derecelerle alakalı raporlara istediğinizde ulaşabilirsiniz. Bu da size ihtiyacınız olmamasına rağmen fazla enerji harcandığının tespitini yapma ve sonraki günlerde bunun önüne geçme fırsatı verir.
Radyatörün istediğiniz saatlerde açılması ve kapanması için ayarlayabilirsiniz. Mesela saat 23:00’te derecenin düşmesi ve sabah 06:00’da yükselmesi için ayar yapabilirsiniz. Böylece güne üşüyerek uyanmazsınız.
Pronet Plus’ın akıllı güvenlik otomasyonu sayesinde termostatik vana için bir senaryo oluşturabilirsiniz. Mesela evinize 10 kilometre kadar yaklaştığınızda salonunuzdaki radyatörün açılmasını isteyebilirsiniz.
Dilerseniz eviniz için akıllı ev sistemlerinden biri olan Pronet Akıllı Termostat Vana’ya sahip olabilirsiniz. Pronet ekibi, termostatik vana kurulumunu sizin için yapar. Böylece termostatik vana ayarı için ekstra bir efor sarf etmenize de gerek kalmaz.
Doğal gaz sarfiyatını azaltmak ve faturalarınızın yükünü hafifletmek için akıllı ev sistemleri ürünleri dışında uygulayabileceğiniz birçok yöntem bulunur. Ayrıntılı bilgi almak için “Doğal Gaz Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Akıllı Termostat Kombi Kurulumu Nasıl Yapılır?
Akıllı termostatı evinizde hem kombinin hem de Wi-Fi bağlantınızın yakınlarında olacak şekilde monte edin. Sonrasında akıllı termostatın kontrol panelinden istenilen sıcaklık programını ayarlayın.
Termostat ayarını uzaktan yapabilmeniz için ise Pronet uygulamasını akıllı telefonlarınıza indirmeniz ve hesabınızı oluşturmanız gerekir. Alternatif olarak ısıtma programında herhangi bir değişiklik yapmadan önce birkaç gün boyunca cihazın veri toplamasına izin verebilirsiniz. Böylece termostat, sizin programınızı bu veriler sayesinde oluşturur.
Zahmetsiz ve en doğru akıllı termostat kurulumu için Pronet’in uzman kurulum ekibi her zaman yanınızda.
Peki, evinizde kombi olmamasına rağmen akıllı termostat kullanabilir misiniz?
Kombi Olmadan Termostat Kullanılabilir mi?
Akıllı termostat kullanabilmek için kombi zorunlu değildir. Kombisiz termostat kullanmak için ilk olarak evinizin koridor veya oturma odası gibi merkezi bir yerine termostat monte etmeniz gerekir. Bunun için ısıtma sisteminize uyumlu bir termostat seçmelisiniz. Mesela basınçlı hava ısıtma sisteminiz varsa havanın sıcaklığını kontrol edebilen bir termostat uygun olur. Hidronik ısıtma sisteminiz (sulu zemin ısıtması) varsa suyun sıcaklığını kontrol edebilen bir termostat kullanabilirsiniz.
Ardından termostatı Pronet mobil uygulamasından da destek alarak kurabilirsiniz. İstediğiniz sıcaklık ayarını ise akıllı telefonunuz üzerinden veya termostattaki panel üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Akıllı Termostat ile Kışın Ev Sıcaklığını Nasıl Ayarlamalıyız?
İdeal termostat sıcaklığı 20-25 derece arasında olmalıdır. Enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için evinizden uzaktayken termostatı 8 derece yükseltmek veya düşürmek, ısıtma ve soğutma maliyetlerinizi azaltmanıza yardımcı olur.
Uyumak için ideal ev sıcaklığı ise ortalama 15 - 20 derece arasındadır. Aksi hâlde sıcaktan terleyerek veya soğuktan üşüyerek uykunuzdan uyanabilir, uyku açısından verimsiz bir gece geçirebilirsiniz. Evinizde bebek varsa onun için termostatı 20 - 22 dereceye ayarlayabilirsiniz. Bu sıcaklık aralığının bebekler için güvenli ve rahat olduğu kabul edilir. Ancak yine de bebeğiniz için doğru sıcaklığı öğrenmenin en iyi yolu doktora danışmaktır.
Daha konforlu bir ev yaşamı ve daha düşük faturalar için akıllı termostat kullanımı aradığınız çözüm olabilir.